HR
UK
Tel. +385 (0) 51 851 087
Mob. +385(0)91 522 44 27
Tel +385(0)51 851 087
Mob. +385(0)91 12 11 358
 

 Fibi Staroengleski ovčar je jedan predivan pas koji opčinjava
svakoga tko ga jednom vidi.Ukoliko pomislite na pse kod kojih ne možete razlikovati glavu od zadnjeg dijela , na psa koji će ''zalijepiti'' svoje prljave šape na vaše grudi i ostaviti znak. ..to je Bobtail , a ako prepoznate glavu i podignete dlaku , ugledati ćete dva velika oka , najbistrija , najsimpatičnija i najsvjetlija koja ste ikada mogli zamisliti.Voljeti Bobtaila je jednostavno.
Za njegov opis upotrebljeno je čak šest pridjeva:jak pas , kompaktnog izgleda , velike simetrije , mišićav,robustan i zbijen (masivan).
 
Tipičan predstavnik se nameće na jedan specifičan i nezamjenjiv način.Kad hoda, pomjera lijevu prednju i lijevu zadnju nogu istovremeno.Ovaj hod je karakterističan kod malo rasa pasa , a karakteristčan je za mnoge divlje životinje , pa i medvjeda. Njegov kas je dug i izgleda kao da lebdi , a bez umora može preći velike udaljenosti zahvaljujući jakim zadnjim nogama i šapama , kao i solidnom prednjem dijelu.Što se galopa tiče , rijetkost je sresti psa koji galopra tako elastično i prirodno. Barnie
Fibi Uz veliku simpatiju koju ovaj robusni i dlakavi pas povlači za sobom , zajedno sa prašinom i zemljom koju svakodnevno pokupi ima i puno drugih karakteristika koje ga stavljaju u red savršenih pasa. Živahan je , umiljat do besvjesti , druželjubiv , sjanog karaktera , što vam omogućava da mu bez ikakvog straha povjerite štene od dvadeset dana , malog mačića ili dijete staro par meseci.Iako je velikog i čupavog , moćnog tijela nećete naći slađeg , pristojnijeg , a vrlo teško većeg šeprtlju od Bobtaila.
U svojoj domovini je izuzetno popularan zbog brižnosti koju pokazuje prema tek ojarenim jarićima.

Pažljivost koju mnogi uspoređuju sa majčinskom ljubavlju.Neke osobe koje nedovoljno poznaju , a nikada nisu imale Bobtaila , sklone su tvrdnji da on ima jedino ulogu igračke , i da nije u stanju da obrani svoga gospodara i da zaštiti imovinu.Bobtail je odličan čuvar i oštar je samo prem zlonamjernim ljudima , na kraju krajeva to je pas koji je prema svojoj izvornoj namjeni branio stada od vukova pa čak i od medvjeda. Barnie
U suštini, to je povjerljiv i druželjubiv pas , a instinkt i natprosječna inteligencija omogućuju mu da osjeti zlonamjerne. Zbog svoje snage i ovčarskog instinkta i izdržljivosti korišteni su u 18. stoljeću za vođenje ovaca i stoke na prodaju u urbane centre (tzv.drovers dog )

U početku su te pse nazivali smithfieldskim ili sussexskim ovčarima , a kasnije se ustalilo sadašnje ime što bi u prijevodu značilo bezrepi(BOBTAIL).

1873.prvi put izlagan u Birminghamu
1888.osnovan prvi klub
1890.donesen standard

Mišićav pas , snažnog tijela , inteligentnog izraza.Prirodni izgled se ne smije mijenjati šišanjem ili trimanjem. Lagano podignuta leđna linija , tijelo ima oblik kruške kada ga gledamo odgore , korak je tipično medvjedast kada ide kasom ili hoda.Lavež je vrlo zvonak.Odlikuje ga poslušnost i stabilna narav.Vrlo vjeran bez znakova nervoze ili neopravdane agresivnosti.Dlaka mu je gusta ,oštra nije ravna nego valovita i ne smije biti kovrčava. Poddlaka ne propušta vodu.Sve nijanse sive , sijede i plave su dozvoljene , ne treba podsticati bijele mrlje u sivoj dlaci.Noge ravne , laktovi priljubljeni uz grudni koš. Odostraga gledano pete su ravne , šape nisu zaokrenute ni prema unutra ni prema van.Noge moraju biti paralelne

Tijelo je kratko i kompaktno sa savijenim rebrima i dubokim snažnim grudnim košem.Ne odaje utisak psa na dugim nogama. Lubanja široka i četvrtasta , vilica snažna i tupa , nos velik i crn , nozdrve široke.Oči postavljene dosta široko tamne ili plave sa obaveznom pigmentacijom oko njih. Svijetle oči nepoželjne.

Zubi snažni , veliki i ravni sa potpunim škarastim zubalom,Dozvoljeno i klještasto.

Vrat poprilično dug , jak i lagano povijen.

Veličina 61 cm i više za mužjake , 56 cm i više za ženke.

Rep se ne kupira.